emotie [gemoedsbeweging] {1824} < frans émotion, < latijn emovēre [ergens uitdrijven, doen schudden], van ex [uit] + movēre [in beweging brengen].
Een emotie is een gevoelsreactie op een ervaring die we hebben. Dat kan een gebeurtenis zijn, maar ook de gedachte aan een gebeurtenis kan een emotie veroorzaken. Je voelt een emotie in je lijf als een soort beweging van energie.
Emoties geven betekenis aan de dingen. Zonder emoties voelen we ons vlak. We zijn niet in staat om iets te beleven. We voelen emoties als we denken aan bepaalde gebeurtenissen of personen. Of zelfs woorden roepen emoties op. Denk bijvoorbeeld eens aan 'huis' tegenover 'thuis'. Een neutraal woord tegenover een woord dat emotioneel vaak beladen is, positief of negatief. Ook als we aan iemand denken en we voelen een emotie opkomen, dan denken we meestal aan een bepaalde gebeurtenis die met die persoon te maken heeft.
Emoties voelen we in ons lichaam. Niet iedereen is zich daar bewust van. Als iemand in een sessie zegt woedend te zijn, dan vraag ik wel eens: "Waar voel je dat, die woede?" Meestal is het dan even stil en word er een snelle blik gewisseld van 'Ik begrijp je niet'. Maar met een beetje hulp komen de meesten zelfs tot heel beeldende beschrijvingen van wát er gevoeld wordt, hoe het voelt en waar.
Je emoties in je lijf leren voelen is van cruciaal belang in bewustwordingsprocessen, en meer specifiek, in een trauma helingsproces.
Hevige emoties nemen je denken over. Ze sleuren je mee in een maalstroom van negatieve gedachten die zo snel en krachtig is als een rivier. Zo zie je intelligente mensen soms hele domme dingen doen: ze gooien hun gsm het raam uit, slaan hun vuisten kapot op een massief houten deur, rijden hun auto tegen een lantaarnpaal etc. In een vlaag van verstandsverbijstering bepalen emoties soms je hele denken en doen.
Emoties zijn net wezens, een soort entiteiten. Ze zitten in je lijf, als energie die daar vastzit. Vormloos, maar heel voelbaar. We kunnen die voelbare sensatie zélf groter maken, door eraan te denken. Onze gedachten maken een emotie dus sterker. Emoties zijn als een soort Pacmannetjes, die ín jou leven, volgens bepaalde patronen bewegen en jou een beetje bij beetje opeten.
Emoties zijn een soort Pacmannetjes, die ín jou leven
en zich voeden aan jouw gedachten.
Onverwerkte oude emoties leven voort in jouw lichaam als oude entiteiten. Dat zijn een soort slapende Pacmannetjes. Zodra de juiste trigger in de buurt is worden ze wakker in jou en zijn ze vertrokken. Dat heet een trauma spoor. We ontdekken zulke sporen wanneer onze reactie heviger is dan de situatie eigenlijk rechtvaardigt. Wanneer we buiten proportioneel boos worden bijvoorbeeld. Op dat moment word je overgenomen door de emotie. Je wórdt de emotie.
Stel je nu eens 2 personen voor, jij en die ander. Ieder met verschillende slapende Pacmannetjes in hun systeem. Wanneer ze wakker worden gemaakt voeden ze zich eerst aan jouw gedachten. "Ik heb gelijk. Jij houdt niet meer van me. Waarom zeg je dat op die toon?" Daarna voeden ze zich aan die ander, door het conflict groter te maken. Het zoekt steeds datgene waar het van in leven blijft. En dit gebeurt allemaal onbewust. We kunnen er niet aan doen. Of toch?
Een gebrek aan bewustzijn zorgt ervoor dat je slaaf wordt van je emoties. Leven wordt dan eerder overleven. Je denkende geest wordt er volledig door bezet en kan geen heldere gedachten meer produceren. Negatieve gedachten komen op en de emoties worden er groter van. De vicieuze cirkel is rond en neemt razendsnel in kracht toe.
Jij kunt die cirkel doorbreken door in gedachten een stap terug te zetten, uit de cirkel. Je aanschouwt de emotie zodanig dat jouw bewustzijn tússen je gedachten en je emoties komt. Zo worden ze niet meer gevoed door je gedachten, die je toch niet kunt stoppen. Dat is wat meditatie doet: een interventie plegen in de ononderbroken stroom van gedachten door er juist naar te kijken. Door er niet langer op te reageren verdwijnt de energie die ze groter maakt. En creëer je een keuze. Niet langer slaaf van je gedachten. Het ontwikkelen van een groot bewustzijn is de sleutel naar het leven dat je wil leven.
Liefs,
Esther is trauma-begeleider en ervaringsdeskundige en heeft sinds 2014 een praktijk in Vlaams Brabant, waarin ze mensen de technieken, concepten en perspectieven leert om zelf hun eigen helingsproces in handen te nemen. Ze is oprichter van de Dharmahart Trauma Mastery Club op Facebook, een plek waar je gratis informatie vindt over hoe je door je trauma's heen groeit.
Comentarios